Februar 2018

Bad dig i det helt rigtige lys

Nu behøver du ikke længere vælge mellem, om belysningen på badeværelset skal sprede hygge eller give et godt arbejdslys. Du kan nemlig opnå begge dele.

I det vintermørke Skandinavien har lys, og ikke mindst belysning, altid spillet en stor rolle. Det gør en verden til forskel, når arbejdslyset ligner dagslys, og når belysningen i hyggekrogene er designet til at skabe den rigtige hyggestemning på lange, mørke vinteraftner. Men lys handler ikke kun om syn og stemninger – lys påvirker hjernen i meget høj grad og kan være afgørende for både dit humør og din søvn.

Og hvor både forskere og designere i årtier har arbejdet på at sikre god belysning i alle boligens opholdsrum, har badeværelset og dets særlige udfordringer fået langt mindre opmærksomhed. For hvordan skaber man den helt rigtige belysning i et rum, hvor behovet kan ændre sig radikalt fra det ene øjeblik til det næste? Og hvor sikkerhedshensyn på grund af fugt også sætter begrænsninger?

 

Dit tøj matcher ikke, hvis...

Herhjemme er Dansani en af de designvirksomheder, der gennem de senere år har taget udfordringen op med et mål om at skabe den helt perfekte belysning på badeværelset.

- Den helt store udfordring er, at vores behov er ekstremt forskellige, når vi står på badeværelset. Når vi er på vej i seng, har vi brug for varmt, afdæmpet lys, som ikke ødelægger den naturlige produktion af søvnhormoner i vores hjerne. Det samme sætter vi stor pris på, når vi lige er vågnet. Men når vi skal lægge make-up, barbere os eller sikre, at vores tøj matcher, har vi brug for en belysning, der minder mest muligt om dagslys, forklarer Rasmus Kjær, udviklingsdirektør hos Dansani.

Så hvis du har oplevet at komme hjemmefra og opdage, at din make-up er for kraftig, eller at farvenuancerne i tøjet ikke matcher, selv om det så sådan ud derhjemme, så er det typisk fordi, belysningen på dit badeværelse er for gulligt-varm og ikke minder nok om dagslys.

 

Du misser detaljer, hvis...

Og hvis du oplever, at der er noget, du overser i spejlet, er det højst sandsynligt fordi, dit badeværelse mangler ambient belysning.

- Ambient lys er utroligt vigtig for øjet. Det kan være, du har et godt oplyst spejl, men det kan ikke stå alene. Det er nemlig vigtigt, at der ikke er for mørkt omkring det, for det kræver, at dine pupiller hele tiden skal arbejde med at trække sig sammen og udvide sig. Det er anstrengende for øjet og forhindrer det i at se detaljer godt. Derfor betyder det rigtig meget at sørge for, at hele rummet er godt oplyst, siger Rasmus Kjær.

 

Den største udfordring

Hos Dansani har man udviklet en lang række løsninger, der dækker alle områder af badeværelset - fra dagslys-lignende belysning omkring spejlet og behageligt ambientlys i rummet til indirekte belysning, i skabe og skuffer. Med LED-teknologiens indtog er mulighederne blevet mangedoblet, men en ting udfordrede dog stadig Rasmus Kjær og hans kolleger:

- Vi har brugt rigtig mange timer på at undersøge og diskutere, hvilken styrke og hvilken farvetone, vi skulle give lyset. Uanset hvilken løsning, vi valgte, ville der altid være tale om et kompromis i forhold til de meget forskellige behov, man har på et badeværelse. Samtidig er der jo også forskel på folks præferencer, hvilket vi ikke kunne tage højde for på andre måder end ved at lave forskellige produkter.

 

Nu kan du bare trykke på en knap

Men også den udfordring, viste den fremadstormende LED-teknologi sig at have en løsning på. Det er nemlig nu blevet muligt for Dansani at lade kunderne styre lyset – ikke blot hvad angår styrken, men også hvad angår farvetonen – om lyset skal være varmt eller koldt.

- Både LED-teknologien og styringen af den er blevet så avanceret, at man i dag kan styre både styrken, og ikke mindst farven, på lyset meget nøjagtigt. Det betyder, at du nu kan tage karbad i stearinlysets skær og bagefter lægge make-up i klart dagslys blot ved at trykke på en knap, siger Rasmus Kjær.