Vi har i nogle år kigget interesseret på nogle af de forskellige "Euro Velo"-cykelruter som sammenkobler de fleste større europæiske byer. Disse gør det muligt at opleve både turistseværdigheder og smuk natur fra sin cykelsaddel. For at gøre det logistisk nemt, valgte vi at starte ud med at prøve at køre et stykke af "Kattegatleden", som er en cykelrute der slanger sig op langs den svenske vestkyst fra Helsingborg til Göteborg. Ruten er en del af Euro Velo rute nr. 7, som kaldes "Solruten". Dette var så sandelig rigtigt, da vi i starten af juli ramte temperaturer mellem 22 og 29 grader hele ugen.

Ruten vandt faktisk i 2018 titlen som årets bedste cykelrute i Europa!

Forberedelse

Da jeg ved siden af bålmaden er uddannet mountainbikeinstruktør og guider ture i skovene omkring København, er det ikke hverdagscyklen jeg spenderer mine penge på - de ender sjovt nok altid med gå til mtb-udstyr og -cykel!

Dette betød, at det var vores godt slidte – men trofaste – bycykler, der blev vores valg af ganger til at gennemføre ruten. Dem har vi haft med til både Bornholm og Kroatien, så de er vant til lidt af hvert. Vi pakkede dem med vores 5 år gamle cykeltasker fra Ortlieb og en duffelbag foran på ladet af min cykel. Telt og liggeunderlag lå og hvilede sig ovenpå cykeltasker og bagagebærer. Jeg nævner dette for at sige at man ikke nødvendigvis behøver det nyeste og smarteste gear eller en touring-cykel for at komme afsted på cykelferie. Især ikke når vejrudsigten siger 25 grader hele turen!

Vi kan godt lide at lave god mad når vi er på ferie, så der blev pakket Trangia med gas (som kom godt i brug da brandforbuddet satte ind i løbet af ferien pga. de svenske skovbrande). Derudover pakkede vi stempelkande til kaffe, knive, skærebræt, skåle og service. At have ordentligt køkkenudstyr gør bare turen meget mere komfortabel. Friluftsliv kan sagtens gøres med en skvæt luksus undervejs, og du behøver ikke nødvendigvis leve af frysetørret mad og beef jerky (selvom det også kan smage godt). Man skal selvfølgelig have med i sine overvejelser hjemmefra, at jo mere grej, jo tungere ender cyklen med at blive læsset. Har du f.eks. ikke en særlig stor kærlighed for friskkværnede kaffebønner i stempelkanden til at starte dagen på, så er instant kaffe for de fleste et udmærket, langt lettere og mindre pladskrævende alternativ.

Derefter gik turen via Gilleleje til shelteret i Hornbæk Plantage, hvor vi lavede morgengrød med brændenælder, gryn og honning, samt vild the af blåbærblade og gran. Vi søgte også efter kantareller og vårmusseron – dog uden held. Vi cyklede videre til Helsingør langs strandvejens hyggelige småbyer og lystbådehavne. Vel ankommet i Helsingør blev der frisket op med fish & chips hos Helsingør Street Food, og et brusebad hos Helsingør Strandcamping. Overfarten med færgen til Helsingborg koster kun ca. 20 kr. pr. mand, så det er en billig måde at komme over sundet.

Fra færgen tog vi turen langs Helsingborgs strandpromenade og kysten op til shelterpladsen nord for Domsten. Vi gjorde det, at vi planlagde vores færd med at overnatte ved Skåneledens shelterpladser, som næsten følger samme rute, og hvor der næsten altid er rindende vand, toilet og bål/grill plads. Desuden kan det være svært at gøre brug af ”allemandsretten” så tæt på kysten. Dette skyldes, at der ofte er bebyggelse inden for nær afstand, og ikke er mange egnede teltpladser. Denne viden er en kæmpe fordel at have på forhånd, så vi anbefaler at lave lidt research hjemmefra på hvilke overnatningsmuligheder i det fri, der konkret findes på den pågældende strækning.

Næste stop var Kullen hvor vi holdt stop ved shelterpladsen i Nyhamnsläge nogle dage og tog endags-vandreture rundt på Kullaberg. Ruten efter Kullen nordpå er en lang parade af små hyggelige fiskelejer, sommer-”fika”-caféer og smuk kystnatur. Vi nød især shelterpladsen lige udenfor Torekov, som både har sandstrand og træk-og-slip-toilet tæt på. Byen Torekov er også super hyggelig med små brostensgader og en lille lystbådehavn.

Turen sluttede efter vi havde kæmpet os over de forholdsvis stejle bakker som længere mod øst bliver til Hallandsåsen, og holdt bremserne hårdt i, indtil de begyndte at lugte brændt, på den stejle nedfart mod Båstad.

Da vi kom frem til centrum gik det op for os at vi var havnet midt i ”Tennis Week”! Swedish Open bliver nemlig hvert år afholdt i Båstad, og dette tiltrækker de svenske jetsettere med hang til hvidt tøj, dyr champagne og Lamborghini’er! Vi må sige at vi følte os en smule ”underdressed” i vores neonfarvede cykeltøj og camping-outfit! Vi fik dog skiftet til vores strandtøj, og lavede en picnic på stranden med tennisstadionets musik og entusiastiske højttaler-speaker i baggrunden.

Lidt om udstyret

Her er et udpluk af det udstyr vi havde med på turen - klik på produkterne for at læse mere om dem.