Lighthouse - vejen til bæredygtighed

ELLER HVORFOR VI FAKTISK HAR BRUG FOR NYE PRODUKTER

Det er estimeret, at mere end 80% af alle produktrelaterede miljøpåvirkninger fastlægges under designfasen af et produkt*). Så hvis vi hos Dansani udelukkende fokuserer på at justere og gradvist forbedre vores eksisterende badeværelsesserier over tid, vil vi ikke nå et punkt, hvor vi er helt bæredygtige.

Derfor startede vi et nyt projekt for at nytænke, hvordan vi designer bæredygtigt. Projektet fik navnet LIGHTHOUSE, og det åbner op for nye løsninger, materialer, konstruktions- og produktionsmetoder, og endda den måde, vi distribuerer badeværelsesmøbler på i fremtiden.

Målet med Lighthouse er at minimere miljøbelastningen og stadig opfylde forbrugerens forventninger og ønsker til badeværelsesmøbler.

Ret tidligt i projektet vælger vi at se på knockdown (eller flat-pack) løsninger til Lighthouse møblerne. Det giver nemlig helt åbenlyse fordele – blandt andet:

  • Mindre volumen for optimeret distribution – knock-down fylder faktisk kun 20-30% af hvad færdigsamlede møbler fylder. 
  • Mindre volumen betyder også mindre emballage
  • Mindre kasser gør håndteringen væsentlig lettere både for den professionelle såvel som en forbruger, der selv hænger op.
    Og det fører samlet til et væsentligt lavere CO2-aftryk.

Via et tip fra et bestyrelsesmedlem tjekkede vi virksomheden Välinge og deres ekspertise inden for montageteknologi. Efter vores første besøg var vi overbeviste om, at Threespine ID var den optimale knock-down-løsning til vores Lighthouse-projekt. 

Kilde

Solcelleanlæg

Det er ikke kun materialerne på møblet, som betyder noget, når bæredygtighed vurderes. Med et helt nyt solcelleanlæg kan Dansani producere mere bæredygtigt.

Trædyvler fremfor metal

Threespine ID-systemet skiller sig ud fra andre systemer på markedet ved at bruge klassiske trædyvler i stedet for metaldele. Dette gør ikke kun systemet mere bæredygtigt, men også super brugervenligt, når det samles. Systemet er desuden konstrueret med en fleksibel låsedyvel, der vil være fremstillet af genbrugsplast, når Dansani sender de første Lighthouse møbler på markedet.

 

Selvom systemet er utroligt enkelt at bruge, går det slet ikke ud over den strukturelle styrke, som er markant bedre end eksisterende løsninger på markedet.

Lighthouse Horizon er en moderne og elegant løsning, der opfylder de højeste standarder, når det gælder bæredygtighed.

Lighthouse på VVS messen


Allerede fra begyndelsen af Lighthouse Projektet har vi valgt at arbejde parallelt på to niveauer, - Lighthouse Horizon er den optimale, men dyrere møbelløsning med baggrund i prisen på nye, mere bæredygtige materialer. På den anden side er Lighthouse Base (se billederne nedenfor) mere konkurrencedygtig prismæssigt og bygger på mere tilgængelige løsninger på markedet.

På VVS messen udstiller vi Lighthouse Horizon.

Skabet er udført i melaminspånplader med 1/3 genbrugstræmateriale, 1/3 restmateriale fra produktion og kun 1/3 nyt materiale.

Lighthouse Horizons frontpaneler og skuffer er fremstillet af 60% genanvendt R-PET-filt, som er et let og pladsbesparende alternativ til traditionelle skuffe- og lågematerialer. Ved at bruge Preloc back-to-wall vandlås fra Prevex i 60% genbrugt PP, kan man undgå behovet for en kompleks skæring i skufferne, hvilket giver en mere simpel og bæredygtig skuffekonstruktion.

Håndvasken er udviklet i samarbejde med Cosentino og er lavet i kun 8 mm Dekton, hvilket reducerer mængden af materiale. Desuden består netop denne dekor Trilium af 80% genbrugsmateriale, så her er der tale om bæredygtig råvare. Når det gælder produktionen af håndvasken, så bruger Cosentino energi fra deres egne solcelleparker og genanvender desuden 98% af det vand, som anvendes i produktionen.

Lighthouse Horizon-spejlene er Mirox 4Green fra AGC, som har et unikt monteringssystem i genbrugsplast. Monteringssystemet gør det også enkelt adskille materialerne, når spejlet om mange år skal kasseres.

Lighthouse Base med låger for en mere klassisk, men stadig markant mere bæredygtig løsning.
Lighthouse Base med skuffer og metalskuffehængsler, hvor Threespine ID-teknologien giver en optimeret konstruktion af både skab og skuffer.

CO2e - her er resultaterne

Dansani har valgt at samarbejde med den største aktør af måling af miljø-aftryk indenfor møbelbranchen i Norden, - MÅLBAR, - for at sikre kvalitet i tallene. MÅLBAR har udviklet en måde at præsentere og sammenligne tal for miljø-aftryk i kg CO2e, så det bliver lettilgængeligt for alle og tallene for produkter kan sammenlignes med andre forbrugsgoder, - f.eks. antal kørte kilometer i bil.

For at kunne sammenligne Lighthouse med et tilsvarende produkt har vi fået målt på Dansani Mido, som er vores mest solgte baderumsmøbel i projektmarkedet og et gennemprøvet produkt i høj kvalitet, som allerede produceres i melaminbelagt spånplade med 2/3 genbrugsmateriale.

MÅLBAR resultaterne viser, at der selv om skabskorpus fremstilles af samme plademateriale i både Lighthouse og Mido, så udleder Mido skabet med skuffer hele 50% mere CO2e end Lighthouse Horizon med skuffer af filt.

Kigger vi på et Mido vaskeskab med låger som udleder blot 100 kg CO2e, så er den tilsvarende Lighthouse Base version med låger helt nede på 65 kg CO2e, så igen kan vi konkludere, at denne Mido version trods forholdsvis lavt niveau stadig udleder 53% mere CO2e end Lighthouse Base. 

Konklusionen er, at vi med Lighthouse møblerne som er fuldt funktionsduelige prototyper, har skabt det rigtig afsæt for markant mere bæredygtige badeværelsesmøbler, og med den detaljerede viden om sammensætningen af det enkelte møbels udledning, MÅLBAR resultaterne har givet os, vil vi kunne forbedre miljøaftrykket endnu mere i den endelige produktionsmodel.

Seks røde bøffer

Et Lighthouse Base skab med låger som vist ovenfor svarer til 6 røde bøffer eller 310 kørte km i en bil. Se i grafen fra MÅLBAR, hvordan de 65 kg CO2e fordeler sig på henholdsvis materialer, produktion, emballage, transport mm.

Det er bl.a. sådan, at MÅLBAR illustrerer & sammenligner tal for miljø-aftryk i kg CO2e, så det bliver lettilgængeligt for alle og tallene for produkter kan sammenlignes med andre forbrugsgoder som fx røde bøffer. Her er illustreret Lighthouse Base skabet med låger.

Er Lighthouse noget for dig?

Lighthouse er rettet mod store kunder med fokus på distribution og lokal opbevaring tæt på forbrugerne, der ønsker at reducere deres CO2-aftryk og drage fordel af den næste generation af knock-down møbler.

Uanset om din virksomhed er inden for byggeri, projektmarkedet, facility management eller en gør-det-selv-kæde, mener vi, at følgende faktorer er væsentlige:

  • Markant lavere CO2-aftryk
  • Optimeret distribution
  • Optimeret plads ved lagerføring
  • Lettere håndtering med mindre kasser
  • Mindre emballage at bortskaffe på stedet

Kontakt os

Hvis du også ser et potentiale i Lighthouse, er du meget velkommen til at kontakte os

CEO Peter Juul
Mobil +45 20 65 68 99
E-mail: pju@dansani.dk

Danmark
Landechef Mathias Kofoed
Mobil: + 45 28 19 15 69
E-mail: mko@dansani.dk